Η Κατερίνα Πελέκη μιλά στη Real news μετά την κατάθεση «φωτιά» στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι

-Περάσατε το κατώφλι της Βουλής για να καταθέσετε για την υπόθεση του Βατοπεδίου για τρίτη φορά. Γιατί αποφασίσατε τώρα να τα πείτε έξω από τα δόντια και ας μη φοράτε παντελόνια όπως είπατε;
Αυτό που είπα κυρία Τασούλη, στην Προανακριτική Επιτροπή, ήταν αυτά που έλεγα και πίστευα πάντα. Σήμερα, όμως υπάρχει κάποια οπόστοση από τα πράγματα και ο κόσμος μπορεί να με ακούσει πιο καθαρά, αλλά και εγώ διατυπώνω σαφέστερα τις σκέψεις μου.
-Είναι και προσωπική φόρτιση;
Φυσικά και έχει παίξει ρόλο και αυτό. Όταν έχουν πέσει πάνω σου τόνοι λάσπης, βλέπεις ότι έχεις καταστραφεί επαγγελματικά και κοινωνικά, ότι η οικογένειά σου έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, ο σύζυγός σου έχει οδηγηθεί εκτός πολιτικής χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση ως υπουργός με την υπόθεση και όλα αυτά επειδή απλώς και μόνο έκανες τη δουλειά σου, είναι δυνατόν να μην υπάρχει προσωπική φόρτιση;
-Είπατε και ότι κάποιοι λένε πως «τα πήρατε» και δεν το αντέχετε…
Σαφώς και δεν το αντέχω. Όταν έχω καταθέσει από την πρώτη ώρα επίσημες βεβαιώσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών με τις οποίες αποδεικνύεται ότι δεν προσπορίστηκα ούτε έva ευρώ από την υπόθεση αυτή, όταν έχουν ανοίξει πολλές φορές όλοι οι λογαριασμοί μας όταν έχει ελεγχθεί το σύνολο της περιουσίας μας από ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και παρ’ όλα αυτά δημιουργείται σκόπιμα και συνειδητά μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα του τύπου «τα πήρες» από το Βατοπέδι. Ασφαλώς δεν το αντέχω.
Μεγαλώνω τέσσερα παιδιά και είναι πολύ σκληρό να διαβάζουν και να ακούνε από τα Μέσα, τον Τύπο, βουλευτές ότι οι γονείς τους είναι «λομόγια», από την ώρα μάλιστα που έχουν γίνει όλοι αυτοί οι έλεγχοι. Πραγματικά, δεν ξέρω ούτε εγω πωςαντέξαμε σ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό που ζούμε δυο χρόνια τώρα, κυριολεκτικά χωρίς λόγο και αιτία.
-Δηλαδή το Βατοπέδι για σας δεν ήταν σκάνδαλο;
Η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν είναι σκάνδαλο. Για να θυμηθούμε και λίγο τον Γέρο της Δημοκρατίας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου: «Σκάνδαλο είναι η εκτροπή δημοσίων ανδρών στον δημόσιο βίο». Τέτοια εκτροπή δεν σημειώθηκε από κανέναν δημόσιο άνδρα σιην υπόθεση Βατοπεδίου. Στα πλαίσια του Συντάγματος, αποφασίστηκε μια μείζονος σημασίας κυβερνητική πολιτική, επωφελής για τους ακριτικούς νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται η κυβερνητική αυτή πολιτική εκτροπή στον δημόσιο βιο και, άρα, σκάνδαλο; Εκτός αυτού, δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί από πουθενά ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο. Σκανδαλοποιήθηκε, όμως, από λαθεμένους πολιτικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και την πολιτική ατολμία να λεχθούν τα πράγματα με το όνομα τους από την αρχή.
Να λεχθεί, δηλαδή, ότι ήταν μια κυβερνητική απόφαση, σε συνέχεια αποφάσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η οποία υλοποιήθηκε κεντρικά και για την οποία η κυβέρνηση θα κριθεί πολιτικά.
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί στον κόσμο ότι υπογράφονται αποφάσεις από υπουργούς –απολύτως νόμιμες και σωστές, κατά τη γνώμη μου– και όταν το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα, να λες δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα…
Δεν αφήνεις ένα τέτοιο θέμα να σέρνεται σχεδόν ένα χρόνο, για να οδηγηθείς από τα πράγματα σε πολιτικό αδιέξοδο εκ των υστέρων.
-Κατηγορείτε τον πρώην πρωθυπουργό για πολιτική ατολμία;
Λέω ότι είχα πει απ’ την αρχή καθαρά και δυνατά ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση, στα πλαίσια της εξουσιοδότησης που έχω από τον ελληνικό λαό και της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρα, δε θα υπήρχε θέμα Βατοπεδίου. Θεωρώ ότι έτσι θα είχε προστατεύσει τον εαυτό του, το κόμμα, τους συνεργάτες του, και φυσικά, όλο τον κορμό του κράτους, που σήμερα είναι κατηγορούμενοι χωρίς να φταίνε.

«Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ Ν.Δ.»
-Κάποιοι λένε ότι τα λέτε αυτά τώρα γιατί ο σύζυγός σας είναι πια εκτός Ν.Δ. και άρα δεν έχει τίποτα να παζαρέψει…
Ο σύζυγος μου, κατ’ αρχάς, δεν μπορεί να είναι εκτός Ν.Δ. διότι η Ν.Δ. είναι το σπίτι του και το έχει αποδείξει διαχρονικά, ακόμα και τότε που αυτοί που παριστάνουν σήμερα τους Νεοδημοκράτες μάς έβριζαν από τη Βουλή, τα μπαλκόνια και τις τηλεοράσεις. Δεν έχει παζαρέψει ποτέ και για τίποτα. Έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και για τα καλά του και για το κακά του. Και έχει βάλει πλάτες για αυτό το κόμμα από παιδί. Έχει υποστεί δύο απόπειρες δολοφονίας από τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ξέρετε και κάτι άλλο; Ένας άνθρωπος με αντίληψη «λαμόγιου» δεν φέρει σε πέρας έναν διαγωνισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ -ανσφέρομαι στην παραχώρηση των λιμένων- χωρίς ούτε καν ένσταση από τους μειοδότες. Αν η Ν.Δ. έχει να επικαλεστεί κάτι την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης αυτό είναι η παραχώρηση των λιμένων και αυτό οφείλεται στον Βουλγαράκη.
-Ο σύζυγός σας, όμως, είπε πρόσφατα ότι ο κύριος Καραμανλής παραμένει ένα κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα πως σύντομα θα παίξει ρόλο. Δεν είναι αντιφατικά αυτά;
Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Είμαι πολιτικοποιημένη και από παιδί σε αυτή την παράταξη, αλλά δεν είμαι πολιτικός. Θέτω τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο, έτσι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι. Άλλο εγώ, άλλο ο σύζυγός μου.
-Θέλετε να πείτε ότι δεν γνώριζε ο ίδιος τι θα πείτε στην Επιτροπή;
Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν για το τι θα πω. Ούτε στον συζμγό μου, ούτε στον δικηγόρο μου, ούτε σε κανέναν άλλο. Δεν ήξερα καν αν θα είχα την ευκαιρία να τα πω. Τα σκεφτόμουν πολύ, τα συζητούσα με πολλούς ανθρώπους ως γεγονότα τα τελευταία χρόνια, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερε κανένας τίποτα. Ήταν απολύτως αυθόρμητη κίνηση, η οποία προέρχεται οπό αγανάκτηση για όσα έχουν ειπωθεί τόσο άδικα εναντίον μου και εναντίον του συζύγου μου.
Ο ίδιος εξεπλάγη. Δεν περίμενε με κανέναν τρόπο ότι θα μιλούσα έτσι, γιατί ξέρει ότι ως χοροκτήρας είμαι πολύ υπομονετική και σπανίως ξεφεύγω από τα -καλώς ή κακώς εννοούμενα- όρια.
-Φέρατε, όμως, τα πάνω κάτω με τις κατηγορίες αυτές και ανοίξατε το θέμα ξανά…
Προβληματισμούς εξέθεσα και σίγουρα όχι κατηγορίες. Είπα φωναχτά αυτό που λεει όλος ο κόσμος. Δεν μπορεί, δηλαδή, από όλη αυτή την υπόθεση να πληρωθούν άνθρωποι που εφάρμοσαν νόμους και αποφάσεις και αυτές να έχουν προκύψει από παρθενογένεση. Έτσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
«Πήγαν να μας διαλύσουν»
-Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο πόσο σας έχει πλήξει αυτή η υπόθεση;
Επαγγελματικά, ανεπανόρθωτα. Προσωπικά, έπληξε την οικογένειά μου με τρόπο που πραγματικά δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει. Ο σύζυγός μου έχασε τη μητέρα του, που κυριολεκτικά έσκασε από τη στενοχώρια της. Σχεδόν διαλυθήκαμε ως οικογένεια, υπερβήκαμε τους εαυτούς μας για να σταθούμε όρθιοι, να στηρίξουμε τα παιδιά μας και να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασυγκράτητη θύελλα.
-Σκέφτεστε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου γιατί έχω απόλυτα καθαρή τη συνείδηση μου.

«Λυπάμαι αν τον στενοχώρησα, αλλά…»
-Στην Επιτροπή, βεβαια, είπατε ότι δεν θεωρείτε ότι υπάρχει ποινικό θέμα. Με δεδομένο, όμως, ότι ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Βατοπεδίου προεκλογικά, τότε τι είναι εκείνο που σας ώθησε να τον «καταγγείλετε»;
Δεν τον κατήγγειλα. Κατά τη γνώμη μου, όμως, όταν αναλαμβάνω>ομβθνω την ευθύνη για κάτι, το φτάνω αυτό στο τέλος. Στηρίζω τους υπουργούς μου, οι οποίοι εξέδωσαν νόμιμες υπουργικές αποφάσεις και, αν κάτι πρέπει να διορθωθεί το διορθώνω, Η ανάληψη μιας ευθύνης δεν μπορεί να είναι μονο λεκτική. Χρειάζεται και υποστήριξη. Το Βατοπέδι δεν ήταν απόφαση τωνV γνωμοδοτικών συμβουλίων, των νομικών συμβούλων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών της ΚΕΔ ή δική μου.
Όλες οι πράξεις μας στηρίχθηκαν σε υπουργικές αποφάσεις υπουργών της τότε κυβερνήσεως. Νομίζω πως αυτό είναι κατανοητό. Πολιτικό σκάνδαλο δεν μπορεί να ονομαστεί, γιατί δεν προκύπτει ότι υπήρξε εκτροπή από τις συνταγματικές διατάξεις και δεν υπήρξε χρηματισμός οποιουδήποτε προσώπου και είμαι σίγουρη ότι δεν θα προκύψει, όπως δεν έχει προκύψει, ζημιά του Δημοσίου. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις εκδόθηκαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό περίμενα από τον τότε πρωθυπουργό να υποστηρίξει καθαρά και με παρρησία από την πρώτη στιγμή.
-Είπατε, όμως, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε αυτές τις εντολές. Είχε συμφέτον κατά τη γνώμη σας;
Προσωπικό συμφέρον δεν θα μπορούσε να είχε ο τότε πρωθυπουργός. Ούτε ως σκέψη δεν έχει περάσει αυτό από το μυαλό μου γι’ αυτόν, ούτε για κανένα από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι οι ανταλλαγές έγιναν μόνες τους. Ούτε όλοι εμείς ξυπνήσαμε μια μέρα είπαμε: «Λοιπόν, τώρα θα κάνουμε ανταλλαγές…» Είναι προφανές ότι δόθηκαν εντολές στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική, δηλαδή να αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο τη λίμνη Βιστωνίδα. Οι υπουργοί, με τη σειρά τους, εξέδωσαν νομίμως τις αντίστοιχες κοινές υπουργικές αποφάσεις όρισαν τον αρμόδιο κρατικό Λειτουργό που θα παρακολουθούσε τις ανταλλαγές και όλοι οι υπόλοιποι μετά ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες για να υλοποιήσουν την επιταγή των υπουργικών αποφάσεων. Αυτό το τόσο απλό θέμα θέτω. Ότι όλα έγιναν σωστά και η κυβέρνηση, αντί να λειτουργήσει τότε αμυντικά ή φοβικά, έπρεπε να υποστηρίξει τις αποφάσεις της.
-Εσείς δεν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης. Πώς τα ξέρετε όλα αυτά και ότι ο Καραμανλής έδωσε εντολή;
Δεν είπα ποτέ ότι ξέρω κάτι τέτοιο. Απλώς ανέλυσα πως λειτουργεί συνήθως η κυβέρνηση μέσα από το Σύνταγμα.
-Ο Καραμανλής, πάντως, αντέδρασε -μέσω συνεργατών του- το ίδιο βράδυ μετά την κατάθεσή σας λέγοντας ότι ψεύδεστε…
Αν είχε διαβάσει την κατάθεσή μου, νομίζω ότι δεν θα το έλεγε. Λυπάμαι αν τον στεναχώρησα, όμως αν το θέμα είχε εξ αρχής μπει στις σωστές του διαστάσεις από τον ίδιο, δεν θα είχε φτάσει η υπόθεση στο σημείο που έφτασε.
-Βεβαίως, λένε στην Ν.Δ. ότι υπάρχει το δόγμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί» και ακόμα ότι όσα είπατε, τα είπατε διότι έχετε κατά νου να κάνετε χρήση του περίφημου νόμου Καστανίδη. Τι λέτε γι’ αυτό;
Αν αυτοί που τα λένε ήταν σοβαρότεροι, δεν θα είχε φτάσει η παράταξη εδώ που είναι σήμερα. Εγώ λέω πράγματα που πιστεύω και μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι αποποιούμαι αυτού του δικαιώματός μου, αν υπάρχει. Δεν θα κάνω καμία χρήση αυτής της διάταξης. Άλλωστε, όχι μόνο δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοχο, αλλά, πολύ περισσότερο από αυτό, λέω ότι δεν υπάρχουν ένοχοι, γιατί δεν υπάρχει σκάνδαλο.

Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΑ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
-Ο σύζυγός σας, πάντως, ήταν του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και είναι ότι είχε εξαιρετική σχέση με τον Θ. Ρουσσόπουλο. Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά ότι είναι άμοιρος ευθυνών;
Ο σύζυγός μου ξέρω ότι εκτιμά πολύ των Κ. Καραμανλή. Ευθύνη, όμως, μπορεί να αναζητηθεί για κάποιον, μόνο αν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο σύζυγός μου δεν είχε καμία αρμοδιότητα, δεν γνώριζε το θέμα και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή. Βόλευε, όμως, πολύ και πολλούς να εμφανιστεί τότε ως εμπλεκόμενος και να θεωρηθεί Βατοπεδινός.
-Τι εννοείτε;
Για αυτά τα θέματα καλύτερα να μιλήσετε με τον ίδιο.
-Και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος;
Ούτε και ο κύριος Ρουσόπουλος ήταν αρμόδιος για αυτές καθαυτές τις ανταλλαγές. Βεβαίως ως υπεύθυνος τύπου τότε και υπουργός Επικρατείας, θεωρώ πως έπρεπε να συμβάλει στον καλύτερο χειρισμό του θέματος, επικοινωνιακά και ουσιαστικά. Αυτό, όμως, είναι πολιτική αξιολόγηση και όχι ποινική εμπλοκή.

Συνέντευξη στην Αλεξία Τασούλη στο REAL NEWS, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010.

Advertisements